Voordat u belt of mailt checkt u alstublieft www.moetiknaardedokter.nl?
Het spreekuur wordt gehouden op iedere werkdag. Voor het spreekuur moet u altijd vooraf een afspraak maken.
U kunt op de volgende manieren een afspraak inplannen:
Online (bij voorkeur)
U kunt via www.mijngezondheid.net een afspraak online afspraak maken. Klik hier voor de informatie.
Indien u een afspraak wilt verzetten of annuleren in mijngezondheid.net kunt u dat het beste door een bericht te sturen of contact op te nemen met de praktijk.
Of
Telefonisch
U kunt een afspraak maken door het praktijknummer te bellen (klik hier voor de openingstijden) en vervolgens het keuzemenu te volgen. Bij het maken van een afspraak zal de assistente vragen naar de reden van uw komst. Zij is hiertoe opgeleid en doet dit om een zo goed mogelijke inschatting te maken van de aard en urgentie van uw klachten. Zij is evenals de huisarts, verplicht om vertrouwelijk met uw informatie om te gaan.
Wist u dat?
- De duur van een afspraak is 10 minuten, waarbij er 1 klacht behandeld wordt. Heeft u meerdere klachten of vragen of denkt u meer tijd nodig te hebben? Geef het aan bij het maken van de afspraak, dan kan er rekening mee worden gehouden in de agenda.
- Dat maandag een erg drukke dag is en daarmee de wachttijd langer is. Wij adviseren u om bij niet dringende zaken een andere dag te bellen.
- Wij bieden ook een avondspreekuur aan. Hiervoor kan u alleen telefonisch een afspraak voor maken. Klik hier voor meer informatie
- U kunt ook uw vraag stellen via een e-consult via mijngezondheid.net.
Beeldbellen
In onze praktijk kunt u zonder gedoe, gemakkelijk en veilig beeldbellen met uw huisarts. U kunt telefonisch een afspraak maken voor een beeldbelconsult. Wij gebruiken hiervoor WeSeeDo. U heeft geen downloads of installaties nodig. Het enige wat u nodig heeft is een smartphone, tablet of computer met een camera, microfoon en internetverbinding.
Bij WeSeeDo staat de veiligheid en privacy van u en van uw huisarts voorop. WeSeeDo slaat geen enkele gegevens op, zodat uw privacy en die van uw huisarts geborgd blijft. Daarnaast is WeSeeDo 100% veilig, AVG-proof en staan de servers alleen in Nederland.
Triage in de huisartsenpraktijk
In de huisartsenpraktijk wordt triage toegepast. Met behulp van triage kan bereikt worden dat een patiënt de juiste zorg krijgt, op het juiste moment (urgentie) en bij de juiste hulpverlener (assistente/ huisarts/ praktijkondersteuner). Het doel is om de praktijk efficiënt te laten functioneren en de kwaliteit van de zorg te handhaven, en ondanks de toenemende drukte de wachttijden tot een minimum te beperken.
Als u opbelt voor een afspraak zal de assistente vragen naar de reden van de hulpvraag: ‘Wat is er aan de hand?’ Het gaat er niet om dat de assistente de diagnose gaat stellen. Zij moet alleen een paar dingen weten om u zo goed mogelijk te kunnen helpen. Zodra de assistente weet wat voor u de beste afspraak is zal zij u een voorstel doen.
Er zijn verschillende mogelijkheden:
- De assistente geeft u zelf een advies, dit advies wordt altijd nabesproken met de huisarts
- Zij maakt een afspraak op het telefonisch spreekuur van de huisarts
- Zij maakt een afspraak op het telefonisch spreekuur van de praktijkverpleegkundige
- Zij maakt een afspraak voor een consult bij de huisarts
- Zij maakt een afspraak voor een consult bij de praktijkverpleegkundige
- Zij maakt een afspraak voor een consult bij de assistente
- Zij maakt een afspraak voor een visite
Als de afspraak geen haast heeft, zal de assistente u soms het voorstel doen later in de week te komen. U kunt als dat nodig is altijd op dezelfde dag terecht. Als u meerdere dingen wilt bespreken zal de assistente een dubbele afspraak voor u maken. Deze gang van zaken eist van de doktersassistenten dat zij uw hulpvraag en/of klacht kunnen beoordelen. Dit gebeurt op basis van zorgvuldig opgestelde protocollen. Onze doktersassistenten hebben hiervoor de noodzakelijke aanvullende cursussen gevolgd.